Watertoren IJmuiden

Watertoren IJmuiden

De uit 1915 daterende watertoren staat op een duin in een park bij het centrum van IJmuiden en is mede hierdoor een beeld bepalend element in de stad.

In opdracht van “De Nieuwe stad bv“ is een plan ontwikkeld om hierin 11 appartementen te realiseren. In de hoge ruimten van de schacht en in het voormalig waterreservoir zijn een aantal nieuwe vloeren toegevoegd. Als hoofdontsluiting van de appartementen is een lift voorzien in de reeds bestaande open middenschacht. De brand vluchtweg is gerealiseerd door de, in een spiraal rond deze schacht lopende, bestaande trappen volledig brandwerend in te pakken en via een buitenruimte toegankelijk te maken. De woonwerkruimten worden casco opgeleverd, waarbij samenvoeging van vloeren mogelijk is. De appartementen zijn van voldoende daglicht en uitzicht voorzien zonder het gesloten karakter aan te tasten. In de gevel zijn de betonnen “spiegels” vervangen door stalen persroosters met daarin extra ramen die zich zoveel mogelijk voegen in de bestaande raampatronen.

 

Project: Watertoren IJmuiden

Opdrachtgever:  De Nieuwe Stad bv

Locatie: IJmuiden

Type: herbestemming

Ontwerp:  2006 – 2010

Status: gerealiseerd

Programma: 11 appartementen

Bruto vloeroppervlak: 1520 m2